Research · For advisers

Accountants and mortgage introductions: can you take a fee?

An accountant can introduce a client to an FCA authorised broker and be paid for it. The FCA rules turn on disclosure before the introduction. The ICAEW and ACCA rules turn on the client's written consent to keep the fee.

An accountant and a client discussing paperwork across a desk

Accountants and mortgage introductions: can you take a fee?

Yes, with conditions. Under article 33A of the Regulated Activities Order, an accountant can introduce a client to an FCA authorised mortgage firm without authorisation if they handle no client money for the transaction and, before the introduction, tell the client about any fee or commission and any group link with the firm.12

Professional body rules then decide whether the accountant can keep the payment. The ICAEW Code requires explicit written consent from the client to retain any commission connected with a referral, whatever the amount. ACCA requires written disclosure and the client's advance agreement.47

Key points

  • Introducing is allowed without FCA authorisation if you take no client money and disclose your fee before the introduction.
  • A percentage is enough: you can disclose how the fee is calculated rather than an exact figure.
  • ICAEW members need the client's explicit written consent to keep the commission, regardless of the amount.
  • Don't recommend a particular mortgage. That is outside what an accountant can do without authorisation.
  • Disclose any standing referral arrangement, and keep a written record of what you told the client.

Two sets of rules apply

The FCA rules decide whether the introduction itself is a regulated activity. Your professional body's rules decide what you must tell the client and whether you can keep what you are paid. Meeting one does not satisfy the other.

The FCA rules matter for regulated mortgage contracts, which include most second charges on a client's home. Business-purpose and many bridging loans fall outside them, but the ICAEW and ACCA commission rules still apply, because they cover any payment connected with referring a client.24

The introducer exclusion

Article 33A excludes introductions to an authorised firm from the regulated activity of making arrangements with a view to a regulated mortgage contract. Two conditions apply. You must not receive any money paid by the client for the transaction, other than money payable to you on your own account. And before making the introduction you must tell the client about any group connection with the firm, any fee or commission you will receive for the introduction, and any other reward or advantage.1

The FCA's guidance adds detail. Disclosing the method of calculation is enough, for example a percentage of the eventual loan. Indirect benefits count and should be disclosed too. The FCA would normally expect a written record of the disclosure, even when it was given orally.2

ICAEW members: consent to keep the commission

The ICAEW Code of Ethics, in force from 1 July 2026, says that if an accountant or an associate receives any fee, commission, payment or benefit in connection with referring a client, they must obtain explicit written consent to retain it, regardless of the amount.4

The Code explains why. Where an accountant acts as the client's agent or gives them professional advice, there is a fiduciary relationship, and the accountant has a legal obligation to obtain informed consent before keeping a third-party payment. ICAEW put it more plainly in 2024: without consent, it's the client's money.45

ICAEW Code R330.5B: three ways to get consent
RouteWhat it needs
Engagement letterA clause with examples giving a fair indication of the expected commission. Write to the client promptly if the amount is significantly higher
Advance specific consentWritten consent covering the amount, frequency, purpose, calculation, who pays and who receives
Disclosure after receiptFull written disclosure once paid. If there is no response after reasonable efforts, consent may be presumed

Who you refer to

The ICAEW Code says an accountant must not make a referral, even with a disclaimer, if they know of a better alternative. A family connection or an automatic referral arrangement creates a clear threat to objectivity and must be disclosed to the client, along with any benefit you will receive.4

ACCA members

ACCA's rules require safeguards for any commission or fee received for introducing clients. Those include disclosing the arrangement to the client in writing and obtaining the client's advance agreement. ACCA also asks for special care that the advice is in the client's best interests.7

Where a firm is paid for regulated activity under ACCA's designated professional body arrangements, ACCA's factsheet says general consent is not enough. The client must be told the amount and their right to have it paid to them, must give informed consent in writing, and must be told at least annually what was received.8

Before you introduce a client

A short checklist drawn from the rules above. It is not a substitute for your professional body's guidance.

  • Confirm the firm you're introducing to is FCA authorised for mortgages
  • Tell the client, before the introduction, what you'll be paid or how it is calculated, and any group link
  • Get the client's written consent to keep the payment, in the form your professional body requires
  • Don't take any money from the client for the loan
  • Pass on the facts. Don't recommend a lender, product or amount
  • Keep a written record of what you disclosed and when

Introducing clients to Charles Frank

Charles Frank Finance is FCA authorised to advise on and arrange mortgages and second charges. We agree the commission arrangement with you in writing before you introduce a client, so you have what you need for the disclosure and the client's consent. We advise the client, keep you updated in your portal, and never cross-sell to your client.

Questions answered

Can an accountant refer a client to a mortgage broker?

Yes. Under article 33A an accountant can introduce a client to an FCA authorised firm without authorisation, provided they handle no client money for the transaction and disclose any fee, commission or group link before the introduction.

Can an ICAEW member keep a mortgage introducer fee?

Only with the client's explicit written consent, whatever the amount. The ICAEW Code sets out three routes: an engagement letter clause with examples, advance specific consent, or full disclosure after receipt.

Do I need to disclose the exact amount?

For article 33A, the FCA says disclosing the method of calculation, such as a percentage of the loan, is enough. Your professional body's consent rules may ask for more.

Can an accountant recommend a particular mortgage?

Not without FCA authorisation. Recommending a particular regulated mortgage contract is a non-exempt activity for professional firms, and ICAEW's designated professional body licence does not allow it.

Sources and review

Material factual claims were checked against the primary and public-interest sources below. Product criteria and the wider market can change after the review date.

  1. 1
    The Financial Services and Markets Act 2000 (Regulated Activities) Order 2001, article 33A

    legislation.gov.uk. The introducing exclusion and its two conditions.

  2. 2
    PERG 4: Guidance on regulated activities connected with mortgages

    Financial Conduct Authority Handbook. Disclosing the method of calculation, indirect benefits, record keeping and the professional firms exemption.

  3. 3
    The Financial Services and Markets Act 2000 (Professions) (Non-Exempt Activities) Order 2001

    legislation.gov.uk. Recommending a particular regulated mortgage contract is non-exempt for professional firms.

  4. 4
    ICAEW Code of Ethics 2026

    ICAEW. R330.5B consent to retain commission, the fiduciary point in 330.5B A1, and R331.7 to R331.9 on referrals.

  5. 5
    Referral fees and commissions: client consent is your responsibility

    ICAEW, 5 February 2024. Without consent, the commission is the client's money.

  6. 6
    DPB (Investment Business) Handbook, effective 1 April 2026

    ICAEW. Licensed firms cannot recommend a particular regulated mortgage contract; commenting on a broker's advice is regulated.

  7. 7
    Supplementary Requirements and Guidance, section B14

    ACCA, 1 July 2025. Written disclosure and advance agreement for commission arrangements.

  8. 8
    Accounting to clients for commissions and fees

    ACCA, 1 July 2025. Informed written consent, the client's right to the payment and annual reporting.

Reviewed by Samantha Turner, Director, CeMAP

Published 1 November 2026. Last reviewed 1 November 2026.

Meet the team

For IFAs and introducers

Every debt captured. Every decision on the record.

Refer second charge and specialist lending cases through a portal built around consent, a full audit trail and the total-cost picture.

Register for portal access